Nieuws:

Nieuwe foto's voor bij het logo kunnen worden aangeboden onder Forum -> Fototopic voor het logo.

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Stinus

#1
Hallo allemaal,

Inmiddels deskundige hulp gehad. Dat de dynamo niet goed laadde lag niet aan de dynamo maar aan mijn ondeskundige meting. ;)
De volgende dag alles weer in elkaar gezet en gelijk even een ritje maken. Met een grote glimlach opweg. Na ca. 500 m begint de Oude Dame af en toe over te slaan. Wanneer ik net het bordje 'Einde Bebouwde Kom' passeer stopt de Oude Dame ermee.
Even de boel loshalen en ja hoor! Het boutje van de accu was losgetrild (hoe is dat nou mogelijk ...). Maar even zo goed geen sjoege. Lopen dus! Gelukkig niet ver.
Een paar dagen later de boel losgehaald en wat blijkt? Van de niet originele schakelaar was de soldering losgegaan. Een van de vorige eigenaren heeft er een wipschakelaar en een sleutelschakelaar gemonteerd. Beide verwijderd en er een nieuwe slot ingezet. Ja, ik weet het! Dat is niet origineel! Maar het werkt wel en de Oude Dame heeft nu een echte Lucas slot met sleutel. Nu is het weer tijd voor een proefritje. Rondje dorp denk ik, om te beginnen.
#2
Moi Tinus,

Het boek dat jij mij adviseerde heb ik inmiddels mogen ontvangen. Genoeg leesplezier en klusplezier voor de komende weken.
#3
Moi Tinus,

Bedankt voor je reactie. Ik heb al even gereageerd naar de verkoper van het boek. In de reguliere handel kon ik het boek niet vinden en als hij wel op een site werd aangeboden dan staat er bij: Tijdelijk uitverkocht.

Nu maar even afwachten of e een reactie komt.


Groet,
Stinus
#4
Goeie tip om ook het BSA-archief te raadplegen.

De sleuf van de kettingspanner heeft nog 4 - 5 mm ruimte als ik de spanner met de hand naar boven duw, zie foto. In de praktijk zal de ketting minder "strak" staan.
#5
Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Hoeveel cm mag je de ketting op en neer bewegen? Kun je daar iets over zeggen.
Morgenvroeg gelijk even kijken hoe groot de slag is.
#6
Op dit moment ben ik bezig met het vervangen van mijn dynamo. Nu kom ik het volgende tegen. Ik heb de dynamo er op gezet en nu komt de spanner tegen de onderkant van de dynamo aan. Met andere woorden de ketting kan daardoor niet voldoende opgespannen worden.
Nu heb ik twee opties:
1. Slijp een stuk uit de spanner maar daarmee verzwak ik de spanner of
2. Vijl wat van de isolatie van de dynamo. Maar als ik er teveel afhaal kan het zijn de draden bloot komen te liggen omdat ik niet weet hoe dik zee isolatie is.
Wie heeft dit meer bij de hand gehad en heeft een goede oplossing voor deze hindernis?
#7
B25/B40/B44/B50 / Re: B40 laad (bijna) niet meer.
12 september 2022, 22:18:17
Bedankt voor je reactie.

Vandaag even gecontroleerd en de dynamo laadt niet meer dan 6 volt en geeft 0 ampère. Als dit klopt dan is het niet anders dan een nieuwe dynamo te monteren, denk ik.
Het elektra-systeem is omgebouwd van 6 naar 12 volt. Mijn eerste gedachte is: Dat werkt toch niet? (Ik moet daarbij wel aangeven dat mijn kennis van elektra heel beperkt is.)
Is het, normaal gesproken, voldoende om de stator te vervangen? En welk model moet ik dan hebben? Uit het blok komen twee draden die aangesloten is op een gelijkrichter uit Taiwan (nou ja, hij is toch niet te zien). Ik zag bij De Groot meerdere modellen en welk model is voor een B40 is geschikt?
#8
B25/B40/B44/B50 / B40 laad (bijna) niet meer.
3 september 2022, 22:57:30
Bij mijn laatste rit slaat de motor af en toe over als ik half gas rijd. Draai ik het gas weer open dan slaat hij geen slag over. Wanneer ik na een koffiestop weer op huis aan wil start hij niet meer, geen enkele kik.

Accu opgeladen en hij start zoals ik gewend ben. Zodra ik de accu loskoppel begint hij stationair onregelmatig te lopen en als ik gas geef blijft hij stationair onregelmatig lopen en komt niet op toeren. De amperemeter staat een beetje op min.
Ik heb de boel nog niet los gehad. Wie kan me aan de hand van bovenstaand verhaal alvast wat tips geven. Zelf kom ik op: kabelbreuk, dynamo stuk, gelijkrichter stuk. Het vreemde, voor mij dus, is dat er wel een beetje stroom moet komen van de dynamo want anders zou hij wel afslaan. (De ampèremeter stond altijd al richting min, ik heb altijd gedacht de ampèremeter wel stuk zou zijn. Vroeger gingen die dingen ook vaak stuk en na een paar keer ook niet meer vervangen. Maar dat is al meer dan 40 jaar geleden.)