Nieuws:

Nieuwe foto's voor bij het logo kunnen worden aangeboden onder Forum -> Fototopic voor het logo.

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - gup

#1
Af stellen van de koppeling bedoel je? Werkt t vrij zetten beter als je op de motor zit en een stukje achteruit duwt misschien? Met draaiende motor.
Verdacht kan zijn de cam plate en/of plunjer. Om dat te onderzoeken wordt t de bak open halen..............
#2
Hoi aart, hopelijk heb je een werkplaatsboek, dat kan je al in de goede richting duwen, of verschillende fora op het internet raadplegen.

Hou contact, gr gup
#3
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
17 april 2025, 21:32:58
Ondertussen zijn ook de bussen van t tussentandwiel vervangen en in lijn geruimd, deze hadden ook de langste tijd gehad. Hierbij zijn er ook 2 verschillende tandwielen van , oud en later type. Ik heb hier een later type omdat de inner cover ook laat is. De eerste A65's hadden de km teller aandrijving onderaan de versnellingsbak zitten en later aan de oliepomp aandrijving. Houd wel de speling in de gaten (axiaal) dit word mede bepaald door de pakkingdikte, dus alles monteren en de meetklok erop. Je kunt dit aanpassen door de bus verder in of uit te tikken. Stook het deel wel warm, dan gaat alles makkelijker.
#4
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
17 april 2025, 21:07:39
Hier een foto van de timingside bussen.

2 vol brons dunne flens, 1 versleten van 30 jaar geleden, 1 nieuwe ( nooit gebruikt). En de befaamde stalen bus, oud model waarvan de flens dikker is.
Als je de bussen goed bekijkt zie je dat de oliegaatjes nog schuin geboord zijn naar de krukas toe.
Ik vraag me eigenlijk af waarom dat je dan de oliegroef niet gewoon breder maakt zodat je niet onder een hoek hoeft te boren.
De stalen versie is gewoon gekopieerd in brons. De dunne flens is 2,3 mm en de dikke 3,15 mm als ik t mij goed herinnert.
Zo zijn er eigenlijk meerdere zaken dat je denkt  ::)
#5
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
17 april 2025, 17:24:14
In mijn A10 zit ook een vol brons lager, heb teveel puin gezien met de staal/bronzen lagers.
Vandaar deze actie.

Gr alex
#6
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
16 april 2025, 21:39:18
Het revisiebedrijf heeft zijn best gedaan en het Carter is weer thuis, gereed om in elkaar te zetten. De krukas heeft zijn behandeling ondergaan en er is zelf een vol bronzen lager gemaakt. Het blok is van 63 en bij deze blokken waren de timingside bussen van staal met een bronzen insert. Daar zijn toentertijd aardig wat blokken op kapot gedraaid doordat de bronzen insert door oorzaken wilde verdraaien en sloot zo de toevoer van olie naar de krukas af, zodat t boeltje aan bonken sloeg. De jaren daarna besloten ze zogenaamde dowels (pinnen) te plaatsen door de stalen bus en de insert om verdraaien te voorkomen. Deze dowels zijn niet meer te krijgen of je moet geluk hebben maar had sowieso weinig vertrouwen hier meer in.
Ik had het liefst een vol bronzen timing side bus, die is nu gemaakt, deze zijn bij mijn zoek tocht nooit gevonden. In de latere bouwjaren 66 geloof ik zijn ze wel vol brons, maar daar zijn de krukassen ook anders van. Deze zijn langer. Heb nu een korte krukas zoals t hoort bij dit bouwjaar 63.
Dwz dat de flens van de timingside bus dikker is als het latere type. (Deze krukas is immers korter) Bij de latere types is de flens dunner en heb je ook een thrustwasher. Maar is ook het Carter anders (afmetingen) inwendig.
Heb aardig wat onderdeel boeken en het internet af moeten struinen om aan de goede info te komen en waarbij het BSA UK-forum veel wijsheid heeft gebracht.
Dus kan zijn dat ik in de voorgaande pagina's verkeerde conclusies had getrokken met betrekking tussen krukas en timingside bus. Ik wist nog niet dat er 2 verschillende krukassen waren voor de A65. Mijn vorige eigenaren hadden dit aardig bekokstoofd want heb er toch zo'n 35 jaar mee gereden, ik had er ook mee door kunnen gaan maar dan had er ook een lager zelf gemaakt moeten worden waarbij de oliegaatje in de bus meer naar buiten geplaatst moeten worden om goed in de oliegroef uit te komen. Deze krukas stak ook verder uit de bus , dit kun je terug zien op de eerdere geplaatste foto's, nu is het big end gelijk met de buitenkant van de bus. De oude krukas (lange) vertoonde meerdere problemen zoals dat de timingside geslepen moest worden maar ook de kant van het rollager was versleten, daar was geen sprake meer van een perspassing. Hij gaat wel in de doos : bewaar want weggooien doen we niks, affijn jullie zullen dit wel kennen..............
#7
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
13 februari 2025, 14:48:31
Kom er maar in Peter Derks............
#8
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
12 februari 2025, 16:39:03
Is er iemand  hier op t forum die op zijn A65 een belt drive heeft zitten?
Wat is de ervaring hiermee?

En nu niet allemaal tegelijk hè. ;D

Zie de webshop van Britishbikebits.com
#9
Eencilinders / Re: BSA c10
8 februari 2025, 17:44:34
Ben benieuwd naar t resultaat, de naaf word ook gespoten neem ik aan?

Gooit er maar n foto van op t forum als je wiel klaar is.

Succes
#10
Eencilinders / Re: BSA c10
7 februari 2025, 19:52:49
De haan is wel goed ja, heb mooie dingen gezien van die mannen. Wist ook niet dat er bij jou een zwarte velg in hoort. Zag de Chrome velg ook te koop maar geen spaken, dat is dan weer jammer.
Hou ons maar op de hoogte , wat mankeerde aan de oude velg trouwens, roest.........

Gr alex
#11
Eencilinders / Re: BSA c10
7 februari 2025, 06:52:07
https://www.devonrimcompany.com/bsa/

Dit is minder in de buurt ;D , handige site. Alleen al voor de info.
Heb mijn velg hier vandaan, binnen 3 dagen geleverd, maar kost je wel +/- 30€ extra vanwege de invoer belasting.
#12
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
1 februari 2025, 20:19:23
Nadat de veerring (net zo 1 die tussen je tuimelaar zitten) op maat gemaakt had met een drempel en slijpsteentje, kon het gemonteerd worden. De gaten in het frame en de bok alvast wat met vet voorzien.
Montage ging voorspoedig en voorzien van nieuwe splitpennen. Een paar slagen met de vetspuit erop en je ziet het vet overal tussendoor kruipen.
Nu draait hij soepel en spelingvrij deze keer, het resultaat is nu een stabiele BSA als die op de bok staat.
Het monteren van de veer doe ik met een ijzerdraadje aan een hefboom (zie foto)
Dat ging deze keer makkelijk omdat het blok er nog niet in zit. Deze manier kost weinig kracht en heb je het volledig onder controle, je schuift de veer zo om de pen waar dat ie hoort te zitten. Dan knip je het ijzerdraadje door en wurm je hem er van tussen.
Op deze manier vliegt de veer tenminste niet door de garage  :D
Bij gesloten nog een foto van alle onderdelen van de standaard, de oude as was totaal ingelopen en had een oorspronkelijke diameter van 12,6mm , het nieuwe fabrikaat is 13,9mm.

Dit was het laatste klusje aan het frame en toebehoren, het is nu wachten op het revisiebedrijf die de krukas zou slijpen en een nieuw hoofdlager op maat maakt.
Dit heeft nogal wat voeten in aarde gehad om het zover te krijgen, maar dat zal ik met het opbouwen wel vertellen.
#13
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
31 januari 2025, 20:05:01
Er stuitte mij iets tegen de borst wat ik eigenlijk een beetje vergeten was. Dat had eigenlijk moeten gebeuren voordat ik het frame en de rest gespoten had.
Dat was de bok, er zat aardig wat speling op het scharnier en dat valt speciaal op als die op de heftafel staat, en staat dan ook niet meer te lood zogezegd.
Na het weer demonteren en eens goed bekijken waren de gaten ovaal uit gesleten. Zowel de bok als de ogen in het frame, ach 50 jaar in en uit klappen en op de kickstarter trappen , aan deze zijde was de meeste speling , niet vreemd trouwens. En een gebrek aan smering via de vetnippels natuurlijk 😩
Ik meet het meest ovale gat en dat was 13,5mm, na wat rondzoeken in de materialen vond ik een goed stuk staal van een gereedschap stuk van 14mm dik. Dit zou de as worden nadat ik de gaten opgeboord had naar 14mm.
Stukje zink om het frame ,om de lak te beschermen met het boren. Deze gaat rakelings langs de framebuis. Je moet het eigenlijk in lijn zien te boren maar dat lukt door de lengte van de boor niet. Dus zo precies mogelijk boren , met behulp van de rattenstaart (ronde vijl) is het goed gekomen. De as past perfect in lijn.
Daarna de bok geboord. Het heb nog vlees genoeg maar groter moet je het niet proberen. Daarna de gaten voor de spitpennen geboord in de as.
Dan ben je er nog niet want de ringen zijn ook te klein, hier had ik nieuwe sluitringen voor M12, die ik ook groter heb gemaakt.
Alleen de speciale veerring die ertussen hoort om de speling 1 kant op te duwen moet ik nog groter maken en kan het boeltje gemonteerd worden. Voor de mantelpijp die over de as heen gaat daar had ik ook een passend pijpje pas gemaakt die over de as past, en ff zwart gespoten. De as is immers dikker geworden.
Het mantelpijpje om de as middenin lijkt mij alleen maar om het vet binnen te houden, je wil het niet aan je achterband krijgen lijkt mij.

Hier nog wat foto's van de vorderingen.
#14
Eencilinders / Re: BSA c10
30 januari 2025, 22:05:55
Ben geen C10 kenner maar als dit zou zijn, kom je 2 verschillende onderdeel nummers tegen. Voor links en rechts lijkt mij.
Is dat niet in de boeken terug te vinden?
Je kunt ze ook terug vinden op de site van de EMW.
#15
A50/A65 / Re: Gup’s A65 Lightning 1970
15 januari 2025, 21:04:50
Het zaakje zit er weer op, het verschil nu tussen de band en spatbord 18" of 19" is natuurlijk niet zo groot. In feite maar 12mm ,1/2". En dan kan de hoogte van de banden ook nog meespelen die zijn ook niet allemaal t zelfde.
Blij dat dit verhaal nu rond is, t stak al vanaf begin in mijn ogen :(