Nieuws:

Nieuwe foto's voor bij het logo kunnen worden aangeboden onder Forum -> Fototopic voor het logo.

Hoofdmenu

Gup’s A65 Lightning 1970

Gestart door gup, 2 juni 2021, 00:04:47

Vorige topic - Volgende topic

gup

#75
Na al dat gedoe met die stormen ben ik er zelf maar aan begonnen. Met een staalboortje de centers in de plug wat uitgeboord , was even zoeken welke centers want hij is meerdere keren gebruikt dus zaten ook nog oude centers. Daarna de Slagtol met een brede bit erop gezet en na een tijdje slaan kwam er beweging in de plug, gelukkig ,moest aan de A10 krukas denken en dat was een heel debakel om de plug eruit te krijgen.
Toen ik in de sludgetrap kon kijken zag ik een klein laagje sludge  liggen. Had ik dat verwacht? Eigenlijk wel , kan niet anders na 30 jaar. Had ik verwacht dat ie schoon was ondanks het extern oliefilter? Nee dat niet. Door de middelpunt vliegende kracht is het de bedoeling dat het vuil daar verzamelt en niet naar de drijfstangen komt. Ook al ververs je vaak de olie de sludgetrap vangt het vuil op, vandaar de naam. Punt is alleen dat je hier niet elke dag komt, beetje omslachtig met verversen vind je niet.
Het filter heeft wel degelijk zijn werk gedaan vind ik, in vergelijking met de A10, die zat bijna helemaal dicht en moest ik leeg bikken.
Om de sludgetrap eruit te halen wat eigenlijk een buisje is met aan weerszijde een paar oliegaten, zal de vliegwielbout eruit moeten, had m al stiekem geprobeerd los te draaien maar voelde muurvast. Gelukkig had ik van de dop de zoeker al afgeslepen (zelfde maat als drijfstang moeren) want je wil deze boutkop echt niet kapot draaien.Deze bout houd ook de sludgetrap op zijn plaats ( op de foto zie je m zitten) de soldeerbrander moest er aan te pas komen om de omgeving van de bout warm te stoken ( vliegwiel). Daarna weer wat af laten koelen en toen met de handratel losgedraaid. Dan heb je meer gevoel ipv de slagsleutel. Weleens gehoord dat ze wel eens willen af breken en dat wil je echt niet. Daarna kun je met een haakje de buis eruit trekken. Toen hij eruit was zag ik weer een dun laagje vuil liggen. Het is zeg maar een dubbelwandig systeem. Met het haakje de grootste rotzooi uit de krukas getrokken. Ik moet alles nog grondig schoonmaken en spoelen. Als je de sludge tussen je vingers hebt, dan lijkt het net op klei, beetje zilverachtig van kleur. Zit aardig vastgekoekt want je moet best kracht zetten om het weg te schrapen.

gup

#76
Omdat de A65 buiten gebruik is , en vandaag een mooie dag was eigenlijk. Wel fris maar is toch lekker voor het eerste ritje van het jaar.
De Enfield maar gepakt, 8)

gup

De revisie staat voorlopig op n laag Pitje, er vliegt hier een vogeltje uit naar een eigen nestje. Dus er moet geklust worden. Wel wat tijd gehad om wat accessoires te monteren op de enfield en ritje te doen. Vroeger had ik in de winter altijd haast om de BSA voor het rijseizoen klaar te hebben. Nu is dat anders en pak ik de enfield.
Dat stilt ook de honger een beetje.

Word vervolgd

gup

#78
Nu thunderbolt met zijn winterproject bezig is, begon t bij mij ook weer een beetje te kriebelen hoe dat mijn oliepomp het over al die jaren gehouden heeft. Het regende toch, dus de mancave maar ingedoken.

Dus welkom bij de cursus Teleac : ken je pomp, oud en nieuw.  In verband met t vervallen van de cursus creatief met kurk plaatsen we nu deze cursus ;D

Nadat ik in 1992 een totale revisie gedaan heb en een nieuwe oliepomp wilde omdat ik de oude niet meer vertrouwde. De revisie kostte al een aardige duit en dat wilde ik niet teniet doen door een oude pomp te gebruiken. Op naar Peters classic bike parts, toen nog in Rijswijk. Die had wel een pomp, bij mijn weten van het merk MCA, gietijzer versie. Die meer olie deed verpompen als de originele. Deze aangeschaft ( weer n rib uit mijn lijf) bonnetje nog gevonden trouwens ,zie foto. Was toen ook aardig wat geld!!  Maar ja , je moet wat.

Nu 30 jaar later en ongeveer 75.000 km verder vanavond gekeken hoe dat ie zich gehouden heeft. Na het zien van thunderbolt zijn oliepomp werd ik ook wel nieuws gierig.
Laat hier ook door middel van foto's het verschil zien tussen de orginele pomp en mijn MCA pomp. Zo zitten erop de org. Pomp 14 tandjes, de MCA 11 tandjes, dit geeft meer ruimte om meer olie te transporteren. De dia's zijn gelijk. De hoogte is duidelijk anders vooral te zien aan de retourzijde. Alles om meer olie te transporteren.
Heb wat metingen gedaan die op het briefje op de foto staat, dit zegt ook al genoeg. Wat me op viel was toen ik de pomp demonteerde dat er achter het deksel een flinterdunne pakking zit. Lijkt mij een shim pakking. Net zoals je bij de Lucas ontsteking magneet ziet, tussen het huis. Ben blij dat ik het voorzichtig deed en deze heel wist te houden anders had ik weer n groot probleem gehad. Hoe kom je aan zoiets nu deze dagen? En waar?
Klusje remmenreiniger door het huis gespoten en droog geblazen. Nu het huis goed bekijken. Het huis ziet er mirakels goed uit moet ik zeggen. Totaal geen loopsporen en geen verschijnsel van slijtage in het pomp huis te zien. Zowel bij de toevoer zijde als bij de retourzijde.
Bij de tandwieltjes eigenlijk ook niks bijzonders gezien alsmede wormwiel en de asjes. Mijn conclusie: deze gaat gewoon weer terug na de krukas revisie en meer :D
Mocht ie aardig versleten wezen had ik nog aan Peter gevraagd of dat er nog garantie op zou zitten ;D ;D ;D
Nu rij ik ook vanaf begin van de revisie 30 jaar geleden met een extern oliefilter en deed op gezette tijden de olie vervangen en gaasfilters schoonmaken. Denk dat dat het goed gedaan heeft gezien de km's.
Dat het big end nu versleten is vind ik ook niet zo gek. Dit is normale slijtage ongeacht wat voor pomp of filter je ook gebruikt. Denk ook wel dat de pomp de revisie wel heeft uitgesteld want hij kan meer olie verpompen dat is duidelijk.
Hij produceerd niet meer druk, dat is een andere zaak. De druk word in de gaten gehouden door het overdrukventiel, die opent gewoon bij bv 3 bar een poort dat de overdruk gelijk naar je sump filter gaat.
Weet niet bij hoeveel toeren de maximale druk is bereikt, bv 4000 toeren. Dan wil het niet zeggen dat je bij 6500 toeren meer druk hebt. Dit houd het ventiel in de hand.  Dit wil zeggen de druk naar de big end lagers van de krukas.
Deze kan ook niet zomaar onbeperkt zijn.


Bij 3e foto duidelijk te zien, bovenste tandwielen MCA pomp, onderste orginele pomp

gup

#79
Kleine deel 2 van de teleac cursus ken uw pomp ;D

Vanwege hoeveelheid foto's.
Deed me ook weer denken aan het toepasselijke oliepompe treffen in goes. Voor engelse en amerikaanse motoren, was 1 van mijn eerste treffens, had de bsa net , denk in 1988 geweest ofzo.

Phoe we worden oud, man man man  8)


Heeft u op of aanmerkingen aangaande deze Teleac cursus kunt u zich melden bij uw cursusleider in dit topic.      :P

gup

#80
Om een eind aan deze Teleac cursus te breien, heb ik de pomp schoongemaakt en een goed bekeken op slijtage sporen. Er is altijd wel wat te vinden maar minimaal vind ik. Ik keurt hem goed voor de volgende fase van mijn blokje. Goed gevuld met olie en draait soepel met de hand, bij moeders uit de keuken een geleend diepvries zakje om het veilig te kunnen bewaren tot de installatie. Wanneer??.......
Bij mij zit die vast met kruiskop
schroeven in plaats van de standaard tapeinden. Omdat de pomp wat dikker is als orgineel zat hij bij de tapeinden, de moer precies einde tapeind. En dan kon er nog geen veerring meer bij. Deze schroeven waren er bijgeleverd . Heb wel aan de binnenkant van de timingcover wat Alu weg moeten frezen ander kreeg ik hem niet gesloten. Kruiskop zelf was ook nog wat te hoog. Het voordeel is dan wel als die eraf of erop moet je het wormwiel op de krukas niet hoeft te demonteren.

Of dat ik hem uiteindelijk vertrouw zal uit de oliedruk test blijken. Ooit bij de HBM zo'n set gekocht om oliedruk te meten, daarin zitten verschillende verloopnippels bij.
Voor mij ook 1 die paste, tapse draad. Dus als het boeltje weer gereed is kunnen we testen.

Regelmatig wat gekocht bij de HBM, heeft ook veel Engels gereedschap, tappen, snijmoeren, hele sets. Verstelbare ruimers etc, nog voor een hobby prijs ook.

We zullen zien

Thunderbolt

Teleac, over oud worden gesproken  :P

Dat pomphuis ziet er toch wel een stuk beter uit dan dat van mij.

Reuze bedankt voor deze cursus Gup!

gup

Nou jij had me toch n beetje aan gejaagd, ivm jou perikelen met je pomp. Werd toch heel nieuwsgierig naar die van mij. Zat nog niet in de planning om dat te doen want ben ergens anders druk mee.
Dus jij ook bedankt ;)


Zo zie je maar weer, je helpt soms iemand zonder het in de gaten te hebben 8)

gup

#83
Even weer een update aangaande de revisie, nou ja , meer info verzamelen dus. In plaats van reviseren. Had altijd het idee dat er wat met mijn blok wat aan de hand was. De info die ik had aan werkplaats boeken en parts listen uit het jaar 1970 vond ik nooit stroken met de onderdelen die ik in de motor aan trof. In de jaren 88 dat ik hem had, was er geen internet, alleen papieren info. Leve het internet dus. Na avonden spitten in onderdeel tekeningen die ik kon vinden op het BSA forum Uk waar trouwens een schat aan informatie staat. Je moet wel goed Engels kunnen lezen dat wel.
Heb je een probleem , dan is er vast wel een verhaal over te vinden van iemand dat het heeft meegemaakt. Daarom wil ik het hier ook uit de doeken doen zodat anderen hier misschien iets mee kunnen. Veel info via CBS, en dragonfly weten te halen.
Het zit zo: mijn motor nummer A65***  stamt uit 1962/63. Framenr A65L**** stamt uit 1970 klopt met kenteken. Motor nr staat niet op het kenteken genoteerd.
De typische karakters van een blok uit 62 is dat je de ophanging van het blok in het frame maar 1 bout heeft. Aan de achterzijde van het blok bij de schetsplaten. Die is later gewijzigd naar 2 bouten om het carter op te hangen.
Het viel me ook op dat ik in het cilinderblok tapeinden en boutgaten aantrof van 3/8 draad. Behalve de achterste 2 bouten van de cilinder zijn 5/16 draad. Was ook typisch van voor pre
65 cilinders, later is alles 3/8 geworden.
Mijn blok heeft origineel ook geen aansluiting voor een oliedruk sensor , die heeft een voorganger van mij die er zelf in gemaakt. (Zie topic).
Het gekke daarbij is wel dat alle carterhelften wel van later type is. Zoals timing cover en primaire bak deksel
Bij het A65 type uit 62 zit de toerenteller aansluiting onder de kickstarter en bij mij gewoon via de oliepomp.
De bediening van de koppeling werkt niet met een hevel maar met het 3 kogel draaischijf. 62 type is met hevel. Hieruit blijkt dat er aardig wat gemeng is met onderdelen, de buitenste helften zijn van later type maar past gewoon wel. Ook de cilinderkop hoort niet op dit blok. Het is immers een Lightning kop met 2 carburateurs en die was er in 62 nog niet.
Conclusie: nu valt het plaatje helemaal in elkaar. Vandaar dat ik wel eens niet uit kwam met onderdeel tekeningen en nummers. Weet nog dat ik met Paul postma motoren een discussie had over een thrustwasher naast de krukas die erin hoorde. Maar zei dat daar geen ruimte voor was. In 62 zat die er nog niet in , omdat de constructie van de krukas met hoofdlagers anders was. Ik ging er ook vanuit dat de BSA uit 70 was. Dat stond op kenteken dus vandaar.
Eigenlijk is het blok een allegaartje, tja is het erg? Ik vind van niet, hij brengt me al 35 jaar overal heen zonder problemen. Krijgt die een prijs voor originaliteit? Ik denk het niet .

Aangaande dat het big end en de bus versleten is, heb ik me daar eens in verdiept en ben weer tot andere conclusies gekomen maar daar over later meer.

Wordt vervolgd

TinusWDB40 Stoffel

Green Laner BSA

gup

#85
Even weer een update, na al die klussen in en rond het huis, schilderen, zinkwerk over gevel enz enz. Af en toe wat tijd gehad voor de BSA. Het werkritme zit er inmiddels weer in en zijn de vakantie bijna alweer vergeten.
Inmiddels toch nog een krukas op weten te snorren met een 1ste overmaat. Ofdat ik deze gaat gebruiken moet nog blijken. Ik hou het wel voor gezien met mijn oude krukas, de drijfstang tappen zijn nog goed 2e overmaat. Big end is al over de 5e overmaat heen. De zijde van het rollager is Ook al niet best. Lager hoor je met een trekker eraf te halen. Mij lukt het met mijn handen :-[
Dus exit met deze, plan was andere krukas, dan kan ik de bronzen bus laten zitten en alleen groter laten maken op de maat van de krukas, gaat dan 2e overmaat worden alsmede de drijfstang tappen. Ofdat ik hem uiteindelijk ga gebruiken dat doe ik nog terzijnertijd uit de doeken, voor later.
Wat ik mij af vraag is dit en vraag jullie hulp. WAAROM ziet mijn vliegwiel er anders uit????  Heb al heel wat A65 krukassen gezien en dan zie ik altijd het zegmaar het vierkante vliegwiel.
Mijn oude is een 734 krukas, heb het idee dat hij een balanceer behandeling gehad. Lijkt erop dat de boven zijkanten schuin zijn af gedraaid. De middenkruk heeft ook een behandeling gehad als je die vergelijkt met de andere.
Over het gewicht nog maar niet gesproken, mijn oude weegt beduidend minder 9,6 kg. De andere 10,2 kg.
Kan iemand hier daar wat over vertellen?  Hij is volgens mij niet van een Spitfire geweest want daar kom ik ook gewoon het hoekige vliegwiel tegen, wat toen het snelste model van BSA was........

Misschien kunnen type specialisten hier wat over vertellen?  ( zie hier weinig reacties van trouwens)
Zal de volgende keer uit de doeken doen over de verschillen van krukassen, tussen oude en nieuwere modellen want er zit degelijk maatverschil in. De korte en de lange krukassen zeg maar.

Mocht er iemand hier wat van herkennen , want ik ken eigenlijk maar 1 type vliegwiel. ( altijd vreemd gevonden als ik andere A65 krukassen zag, dat die een andere vorm vliegwiel had)

By the way, in mijn vliegwiel staan geen nr's , door het afdraaien verloren gegaan???



gup

https://www.classicbritishspares.com/blogs/news/early-vs-late-cranks

Alvast wat leesvoer, behulpzame website trouwens op zoek naar info en onderdelen.

Thunderbolt

De cursus gaat verder. Top Gup!  8)

gup

#88
Ja het lijkt weer een aardige cursus te worden , :o

Welkom in de wondere wereld van de krukassen. Op zoek naar info over het hele internet en meer word je er gewoon tureluurs van. Soms spreekt het elkaar tegen of is niet duidelijk. Zelfde als je een werkplaats boek doorbladerd en wat je wil weten staat er niet in en wordt niet over gesproken.
Afijn de feiten: als je het verhaal van CBS leest( link) zijn er 2 krukassen, heb ze allebei liggen op de werkbank. Mijn blok is volgens de nummers van 1963. De krukas een 734 is van na 1966. Wil je deze in een vroege A65 Carter plaatsen dan is er geen gemakkelijke manier voor. Nou gefeliciteerd, bij mij zit hij erin. Bij een 734 krukas hoort een thrustwasher te zitten aan de timingzijde. Hier is bij mij geen voorziening voor in het Carter om deze te plaatsen. Bij mij draaide de krukas tegen de bronzen bus aan die 0,05 mm boven het Alu steekt. De flens van de bus is +/- 2,47 mm dik. Heb het er vroeger wel eens over gehad en de bouwjaren vanaf 66 had er 1 , behalve bij mij en dat was al vreemd. Had nog niet door dat het middencarter van 63 was. Vandaar de verwarring.

De krukas die ik nu opgesnord heb zou van 65 moeten zijn, rond deze tijd kwam ook het timing gleufje in het vliegwiel om met het plugje door het Carter heen je ontsteking te stellen. Bij mij kan dat niet, zit geen voorziening voor in het Carter , dat zegt ook al dat het een vroege A65 is.
De 734 krukas is over de krukwangen gemeten zeg maar gauw 1,5 mm breder als de andere. Als ik de Andere in het blok zet op het rollager zet verticaal kom ik ook weer op +/- die 1,5 mm uit dat hij korter is. Wil ik deze gebruiken zou dat denk ik wel lukken zolang hij maar centreerd op de drijfstangen.  Na 2 avonden meetwerk en vergelijken met elkaar. Vanaf de timingzijde tot aan de buitenkant van de drijfstangen gaat het goed. Dan begint het ,bij de 734 krukas zijn de krukwangen niet even dik  primaire zijde is 17,5 mm  , timingzijde 16mm dik. Bij de pre 65 krukassen zijn ze allebei wel even dik, 16 mm.
Dus ik heb ongeveer 1,5 mm ruimte over. Op tekening zie je de Shims  gegeven en een shim cup. De cup dient ervoor om ze daar te houden mochten ze kapot gaan. Heb deze cups nog nooit gezien en zitten bij beide krukassen niet op.
Vraag ,hoe dik zou zo'n cup zijn??..
Ik zou deze ruimte ook kunnen vullen met een zelfgemaakte vulring die rond 1 mm dik zodat ik de as nog zou kunnen uit shimmen. Dit zou allemaal nog exact gemeten moeten worden.
Dan is de volgende  stap dat de primaire zijde op dezelfde maat uit moet komen als voorheen. Om geen probleem te krijgen met de primaire ketting naar de koppeling toe. Deze gaat ook weer uit komen zolang ik maar een vulring toe pas, had even een thrustwasher er tussen gezet ( 1,6mm dik). En dan past alles weer op de tap en komt die weer op de goede maat te zitten. Shims, distance piece, kettingwiel,dynamo.
Het enigste verschil tussen de 2 Assen is de dikte van 1 krukwang. Hij is ook niet veel langer of korter in totaal, het scheelt misschien 1 mm. Dat is verwaarloosbaar want hier zitten de moeren en zou geen effect moeten hebben.

We zullen er nog eens over denken, ga ik voor het oude type of een Andere goede 734 as. Is een moeilijke zaak. Heb geen andere 734 as en ander Carter om te vergelijken. Vraag me af hoe ze het toch voor elkaar hebben gekregen om de 734 as erin te proppen, is het Carter aan rollager zijde bewerkt, dieper gemaakt?.??
Hoe zit het dan met de uitlijning van de drijfstangen, die zullen toch in het hart moeten zitten van de cilinders. Je kan niet zomaar gaan schuiven met n krukas?
Ik ga er vanuit dat dit goed zit, ik rij er al meer als 30 jaar mee, en zie geen abnormale slijtage aan zuigers of cilinders dat er iets uit het midden zou zitten.

Vragen,vragen,vragen.

Mocht iemand hier meer over kunnen vertellen, reacties gewenst.

Word vervolgd


gup

Hier de situatie in het carter, ooit eens een thrustwasher aangeschaft, 30 jaar geleden geloof ik. Hij is voor mij niet van toepassing.
Zomaar eens gemeten als ik deze dikte van de washer gebruik ongeveer 1,6 mm dan kom ik weer uit op de zelfde maat zoals het kettingwiel heeft gezeten. De vulring zou dan tussen krukas en rollager moeten komen.
Vandaar dat ik mij afvraag hoe dik zo'n shimcup zou zijn. Zou ik het kunnen overbruggen met shimcup en een aantal shims die in verschillende diktes zijn te verkrijgen.

Info gewenst, wie o wie????